Автоклавният клетъчен бетон YTONG е негорим материал, което го прави предпочитан при изпълнението на пожарозащитни стени, брандмауери и пожарозащитни облицовки. Това се дължи на неговия минерален състав и на порестата му структура.

YTONG покрива всички изисквания към границата на пожароустойчивост на строителните елементи според българските "Противопожарни строително-технически норми".

Естествените суровини и високата технология, по която е произведен YTONG, са ключът към многобройните предимства на материала. Блоковете от автоклавен клетъчен бетон YTONG спомагат за изграждането на зидария, която притежава отлични топлоизолационни качества. YTONG осигурява на сградата перфектна топлинна защита– задържа топлината в помещенията през отопляемия зимен сезон и не позволява да проникне в сградата в горещите дни. Клетъчният бетон YTONG има много по-ниска топлопроводност (съответно по-добра изолационна способност) от традиционните зидарски материали.

YTONG е материал, който едновременно спомага за висококачествена среда за живот на обитателите и улеснява строителния процес на всички етапи за изпълнителите. Като в същото време зидариите се изграждат по традиционен начин, с използване на конвенционални ръчни инструменти.