За проекта


Всички сме се сблъсквали със същия или подобен проблем „Пожарната иска тази врата да отговаря на определени изисквания, аз проучих и я закупих на най-ниска цена от фирма „123“. Монтирах я, но се оказа, че не е подходяща – няма необходимите документи! Накараха ме да я махна и сега какво да правя?“.

В Наредбата за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (Наредба Iз-1971) има безброй противопожарни изисквания към почти всички строителни продукти, конструкции и системи използвани в строежите на Р България – врати, стени, бои, мазилки, окачени тавани, покриви, топлоизолации, комини, кабели, вътрешни облицовки, известителни и гасителни инсталации, фуги и много други. Има много специфични термини като „клас по реакция на огън“, „клас по устойчивост на огън (огнеустойчивост)“, „клас по самозатваряне“, „димоустойчивост“ и какво ли още не, което малцина знаят какво точно означава. И с това не се приключва! Ами Становища за допустимост, СЕ маркировки, Декларации, най-различни видове, ами какво точно трябва да се съдържа в тях, ама кой трябва да ги предостави, а дали не може на английски език (кой в днешно време не знае английски?).

Всички знаем че в България има много фирми, които уж предлагат такива продукти, но когато ги използваме и вложим в някой строеж се оказва, че това не е точно така и нашите мъки с органите за пожарна безопасност започват и решение никъде не се вижда.

Имаме сключен договор с надзорна фирма. Специалистът по част „пожарна безопасност” преглежда проектите, по които трябва да изградим строежа, понякога проверява документите за съответните материали, системи и др., които трябва да използваме, кима одобрително и се разписва. В последствие стигаме до приемателна комисия и се оказва, че на пожарния инспектор документите не му харесват и всичко застива.

Допълнително, отиваме в гр. Русе, например и там инспекторът в пожарната поглежда нашите проекти, документи, идва на обекта и казва „Супер, продължавайте!“. Отиваме обаче в гр. Варна, със същия проект – защото той е типов, използваме същите материали, но инспекторът в този район намира противоречие с Наредба Iз-1971 и нашите мъки започват.

Всички, които работят в сферата на строителството се сблъскват с тези проблеми ежедневно. Проблемът започна да се формира с приемането на България в Европейския съюз и навлизащото след това европейско законодателство. Истината е, че за тези изисквания се говори недостатъчно, и в същото време поради големия обем от информация и нейната сложност достатъчно объркващо. А както знаем най-добре, „риба се лови в мътна вода“.

Поради тази причина, с подбран високо квалифициран екип от специалисти в сферата на пожарната безопасност, проектирането и оценяването на строителните продукти, в продължение на няколко години успяхме да разработим интернет платформа с пълния текст на Наредба Iз-1971 (http://nstpnobp.com).

Към всяко конкретно изискване в нея за даден строителен продукт (система, конструкция) приложихме списък с всички законово изисквани и необходими документи, които трябва да го придружават.

Създадохме примерни такива документи, които могат да се ползват както от производителите на продуктите, така и от ползвателите на тяхната продукция и от органите осъществяващи държавен противопожарен контрол.

Считаме, че когато всички ние имаме достъп до една и съща, законно обоснована информация, злоупотребите, неразбирането и различните изисквания малко по малко ще намалеят и с времето ще изчезнат.

И най-важното, решихме и направихме достъпа до тази информация безплатен за всички потребители (без значение дали са производители, проектанти, строители, надзорници, пожарникари…).

Успяхме да създадем и така наречения „каталог с фирми“, които предлагат единствено сертифицирани продукти в различните категории (например стени, окачени тавани, врати и др.). Преди фирмите да бъдат включени в него, документите с които предлагат своите продукти се проверяват от нашите експерти.

Освен това, за още по-голяма функционалност на сайта, създадохме и търсачка, в която можете да търсите всички изисквания към определена група продукти:

Тъй като осъзнаваме, че работим във век с постоянни нововъведения и бързо развиващи се технологии, оставихме вратичка и за лична комуникация и конкретни въпроси към нас.

Най-приятният за нас момент, като създатели на тази платформа, е постоянно нарастващия брой на неговите потребители. Това за нас лично означава, че нашата мечта и мисия е на път да се реализира и МЪГЛАТА ОКОЛО ПОЖАРНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СТРОИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ ДА СЕ ВДИГНЕ.

Необходима ви е повече информация? Свържете се с нас.

site.cookie-title

site.cookie-body